Biologisk mångfald

Event 12 sep
Biologisk mångfald
30 minuter med Anders Mårsén och Johan Forsman där de talar om biologisk mångfald i praktiken. Det blir nedslag i ett par aktuella projekt från Fittja och Jakobsberg.

Anders Mårsén är landskapsarkitekt på landskapslaget och konstnärlig lektor och undervisar i stadsbyggnad och urban ekologi på SLU. Johan Forsman är landskapsarkitekt och VD på landskapslaget

Agenda 9:30-10:00:
Därför är det viktigt med biologisk mångfald
2 exempel av aktuella projekt från Fittja och Jakobsberg
Diskussion

Anders och Johan från Landskapslaget berättar om hur biologisk mångfald kan bli ett positivt och viktigt inslag i våra städer, på våra gårdar och byggnader. Den pågående utarmningen av den biologiska mångfalden är verkligen något att ta på allvar. Även om frågan varit aktuell länge har den under det senaste året kommit i fokus och konkreta lösningar efterfrågas allt mer. Arbetet med biologisk mångfald sammanfaller också andra aktuella hållbarhetsfrågor som skyfall, dagvatten och hantering av värmeböljor.

Vi ger exempel på hur vi kan tänka för att med enkla medel, eller mer avancerade insatser, skapa miljöer med större biologisk mångfald inom själva fastigheterna. Vad kan insatserna skapa för olika värden? Det kan vara artrika gröna tak kombinerade med solceller, gräsmattor som blir ängsmark. Vi kan skapa pedagogiska miljöer för våra barn och för alla att förstå vår relation till naturen. Hur kan vi i förlängningen, kommunen, olika fastighetsägare, och andra aktörer kan samarbeta i en stadsdel för att skapa boplatser och gemensamma spridningsvägar för djur och växter.

Att främja biologisk mångfald i våra stadsmiljöer kräver nya typer av kunskaper och kompetenser. Vilka är dessa kompetenser och hur kan de påverka anläggning, skötsel och uppföljning på andra sätt. Det kan innebära alternativa sätt att handla upp anläggning och skötsel, nya typer av samarbeten. Det behöver inte bli mer kostsamt, men att vi gör saker på andra sätt. Vissa ändringar kan också förenkla och förbilliga. Vi berättar om en ny upphandlingsmodell i Fittja och vårt samarbete med företaget Bee Urban som är inriktade på att praktiskt sätt anlägga och sköta miljöer inriktade på biologisk mångfald.

En förändrad syn på vikten av biologisk mångfald kan också förändra på hur vi ser på våra miljöer. Kanske skapas delvis en ny syn på vad som är vackert. Det vilda och uppvuxna i en äng kan i vissa sammanhang vara minst lika vackert som en välklippt gräsmatta. Här kommer naturligtvis olika personer uppfatta saker på olika sätt. Ett medvetet förhållande till estetik och hur vi skapar positiva upplevelsevärden behöver vara en viktig del av hur vi utvecklar våra livsmiljöer när vi nu skall bjuda in naturen.

Saker ni kan fundera på inför seminariet: Hur ser ert nuvarande arbete ut med biologisk mångfald? Vad säger era policy-dokument? Hur ser det konkreta arbetet ut på era befintliga fastigheter och kommande byggprojekt? Vad ser ni för möjligheter och utmaningar i er verksamhet?

Välkomna!